2018 Yılında Bulut Bilişim
19 Aralık 2017
2017 yılının bitimine sayılı günler kala, şirketler 2018 yılı planlamalarını yapmaya başladılar. Bu planlamalar içerisinde bulut bilişimin önemli bir yer tutmasını bekliyoruz. Bu yazımızda, 2018 yılında bulut bilişimde beklenen gelişmeler hakkındaki görüşlerimize yer verdik.
- Bulut Bilişim Çözümlerinde Artan Büyüme
Hizmet olarak yazılımın (SaaS) gelişmesi ile işletmeler, bulut çözümlerini daha ucuza deneme fırsatı buldular. Aynı zamanda altyapı hizmetlerinin (IaaS) ve platform hizmetlerinin (PaaS) büyümesi ile kamusal alanda ve özel sektördeki bulut çözümlerinin sayısı arttı. Şirketler işlemlerini basitleştirmek ve hizmetlerini müşterilerine daha rahat biçimde ulaştırabilmek için bulut bilişimi kendi iş süreçlerine entegre etmeye çalışacaklardır. Bunun için 2018 yılında daha fazla işletmenin ve kamusal alanın bulut bilişimin yüksek performansı ile tanışacağı tahmin ediliyor.
- Bulut Depolama Alanlarında Artış
İş dünyasında bulut bilişim hizmetlerinin kullanımındaki artışın sonucu olarak veri depolama alanında da doğru orantılı bir artış olacaktır. Bunun için servis sağlayıcılar depolama kapasitelerini arttıracaklardır. 2017 yılında veri merkezlerinde ki depolanan verinin 370 EB ve küresel depolama kapasitesinin 600 EB olduğu göz önüne alınırsa, teknolojik gelişmelerin doğrultusunda 2018 yılında daha fazla veri üretileceği düşünülebilir. Cisco’nun anketine göre 2018 yılındaki veri depolama kapasitesi 1.1 ZB civarlarında olacaktır. Artan depolama alanları ile birlikte fiyatlar düşecek ve servis sağlayıcıları özel depolama seçenekleri sunabilecektir. Bu durum büyük veriler ile uğraşan şirketler için maliyet düşüklüğü anlamına gelir.
- IoE (Internet of Everything) Gelişmeleri
2017 yılı IoT (Internet of Things) ve yapay zeka teknolojilerinin gölgesinde geçti. IoT teknolojilerindeki gelişmelerin yanında gerçek zamanlı veri analizi ve bulut bilişimdeki sürekli yeniliklerle beraber 2018 yılında IoE teknolojilerinin ön plana çıkacağı tahmin ediliyor. IoE ile birlikte insanlar ve nesneler arasındaki bağlantılar artacak. Bu artan etkileşimlerin doğrultusunda sistemlerdeki karmaşıklıklar da artacak ve bulut bilişim bu karmaşıklıkları daha basit çözümlere indirgemek amacıyla daha büyük bir öneme sahip olacak.
- İnternet Kalitesindeki Artış
2018 yılında üretilecek ve depolanacak veri miktarındaki artış ile birlikte bu verileri daha hızlı bir şekilde aktarmak için internet sağlayıcıları, internet kalitelerini ve hızlarını arttıracaklardır. Gelişen ağ kalitesi ile birlikte tüketicilerin tercihleri daha hızlı yüklenen uygulamalar ve daha hızlı cevap veren servisler yönünde olacaktır. Bu talepler doğrultusunda da şirketler SaaS ve PaaS yapılarını taleplere daha hızlı yanıt verecek şekilde geliştirmek zorunda kalacaklardır.
- Güvenlik Alanındaki Gelişmeler
2017 yılında geçtiğimiz yıllara kıyasla daha fazla siber saldırı gerçekleşti. Herkesin hatırlayacağı üzere bu yıl küçük işletmeden büyük firmalara kadar herkesin korkusu WannaCry fidye yazılımı olmuştur. Bu yazılım ile bilgisayarlardaki veriler şifreleniyor ve verilerin değerine göre fidye isteniyordu. Bir diğer siber güvenlik olayı ise CIA Vault 7 ismiyle yayınlanan belgelerdir. Bu belgelerde CIA’in geliştirdiği yazılımlar ile akıllı telefonlara, bilgisayarlara ve diğer internete bağlanan cihazlara sızdığı bilgisi veriliyor. Görüldüğü üzere siber saldırılar ve güvenlik konuları hala günümüzün en önemli başlıkları arasında.
2018 yılında da bulut altyapılarının güvenliklerini tehdit eden daha fazla siber saldırı görebiliriz. Siber saldırılar karmaşıklaştıkça güvenlik analistleri, saldırıları tespit etmek ve önlemek için daha farklı önlemler alacaktır. İşletmeler siber güvenlik için temel savunma araçları olarak SIEM ve kötü amaçlı yazılım tespit sistemlerine yatırım yapacaklardır. Bulut servisleri tam olarak bu noktada devreye girebilir ve yönetilebilen güvenlik servisi hizmetleri vermeye başlayarak, güvenlik tedbirlerini uygulamada zorluk çeken işletmelere güvenlik hizmetini vermiş olur.