OpenStack Bileşenleri
07 Aralık 2017
OpenStack oldukça büyük bir açık kaynak projesi ve bu proje içerisinde bir çok ayrı bileşen mevcut. Bu yazımızda OpenStack’in temel bileşenlerinden bahsedeceğiz.
Nova: OpenStack’in en temel ve aynı zamanda en karmaşık bileşeni olan Nova, sanallaştırma araçları ile etkileşim kurarak bir API aracılığı ile sanal makinelerin oluşturulmasını, yönetilmesini ve kaldırılmasını sağlar. Nova bileşeni, KVM, Vmware , Xen ve Hyper-v gibi sanallaştırma teknolojilerinin yanısıra LXC ve LXD gibi Linux konteyner teknolojileriyle ve diğer OpenStack bileşenlerinin görevlerini yerine getirebilmeleri için Linux sunucuları üzerinde arka planda çalışır. Kimlik doğrulaması için kimlik servisi (Keystone), instance’ların (OpenStack’te oluşturulan sanal sunucularara verilen isim) oluşturulabilmesi için kullanılan imaj servisi (Glance) ve son kullanıcılar için bir panel hizmeti olan Horizon Dashboard gibi servisler ile yoğun bir şekilde etkileşime girer.
Swift: OpenStack obje depolama bileşeni olan Swift, ölçeklenebilir ve dağıtık bir depolama sistemidir. Swift içerisinde dosyalarınızı, videolarınızı, imajlarınızı, sanal makine yedeklerinizi ve diğer yapılandırılmamış verilerinizi saklayabilirsiniz. Swift API yardımı ile HTTP protokolü üzerinden verilerinizi gönderebilir ya da alabilirsiniz. Swift bileşeni verileri saklarken kopyalarının alınmasını sağlar ve böylece sunucularda bir sorun meydana geldiğinde çalışan diğer sunuculardan bu kopyaları kullanarak verilerin kaybolmasını engeller.
Cinder:
OpenStack blok depolama servisidir. Sistemdeki sanal
makinalar için sanal depolama alanı sağlar. Bu sanal
depolama alanları sunuculardan ayrı bir yerde tutulur
ve böylece sunucu silindiği zaman bile veriler
korunmuş olur. Çalışan sanal makinalara Horizon
arayüzünden kullanıcılar yeni disk alanları
ekleyebilirler yada genişletebilirler.
Glance: OpenStack imaj servisi olan Glance disk imajlarının yönetimini sağlar. Bu imajlar yeni kurulacak sunucular için şablon olarak kullanılır. Glance, ayrıca sunucuların yedeklerinin alınması için kullanılmaktadır. Alınan kopyalar ile yeni sunucular oluşturulabilir. Yedekleme farklı türdeki depolama birimlerine yapılabilmektedir, ancak genel olarak OpenStack Nesne Depolama birimi kullanılmaktadır. Glance servisi raw, aki, ami, ari, iso, qcow2, vhd, vdi, vmdk, ovf imaj formatlarını destekler.
Keystone: Kimlik doğrulama ve yetkilendirme sistemidir. Kullanıcıların, bulut tarafından sağlanan servislerden hangilerini kullanmaya yetkili olduklarını sorgulamak amacıyla kullanılan Keystone servisi bütün OpenStack bileşenleri tarafından kullanılır. Keystone birimi kimlik bilgilerini doğrulamak için , kullanıcı adı ve parolar bilgileri ya da token tabanlı doğrulamada dahil olmak üzere bir çok yöntemi destekler. LDAP gibi sistemler ile entegre edilebilir.
Horizon: Horizon servisi bir takım işlemlerin yapılabilmesi için webtabanlı bir kullanıcı arayüzü sağlar. Bu arayüz ile instance oluşturmak, güvenlik ayarları, ağ ayarları gibi işlemlerin kolaylaştırır.
Neutron: OpenStack içindeki ağ servisidir. Bulut içindeki sanal ağ yapısının (alt ağlar(subnet), routerlar, güvenlik duvarları , VPN gibi) yönetilmesini sağlar. Kullanıcılar Neutron sayesinde kendi ağlararını oluşturabilir ve farklı ağları birbirine bağlayabilirler.
Ceilometer: OpenStack servisleri tarafından üretilen verilerin toplanmasını sağlar. Bu veriler müşterilerin faturalarının oluşturulması, sistemlerin izlenmesi gibi işlemler için kullanılabilir.